Het is verfrissend, dat thuiswerken. Je weet eindelijk wat je huisdieren de hele dag uitspoken, je kunt thuis de lekkerste lunches klaarmaken en je ziet virtueel de woonkamers van je collega’s. Als je wifi je tenminste niet in de steek laat. Dit is hoe je effectief kunt thuiswerken met de beste wifi.
Voordat ‘het internet’ bij je apparaat aankomt, heeft het al een flinke reis afgelegd. Daarna moet het waarschijnlijk ook nog via de lucht (wifi dus) connectie maken én houden. Soms is dat niet zo makkelijk, wat waarschijnlijk vooral komt door je router. Net als dat smartphones na een tijd vernieuwd moeten worden, veroudert je wifi ook.

Wifi 6
Dat is naar, want we vragen steeds meer van onze wifi-verbinding. Niet alleen door videobellen, maar ook door televisies die steeds betere beeldkwaliteit kunnen overbrengen en gamestreaming is een goede wifi-connectie steeds belangrijker geworden. We krijgen thuis immers ook steeds meer producten die iets van je wifi vragen, zoals slimme deurbellen, slimme lampen en slimme gordijnen.

Er is een naam voor de nieuwste standaard wifi: wifi 6. Deze kan vier keer meer apparaten aan dan zijn voorganger. Je kunt er maximaal 12 streams tegelijk op kijken en je zal merken dat er minder buffering nodig is. Bovendien verbetert ook je game-ervaring wanneer je online speelt. Het werkt zo efficiënt, dat het zelfs kan zorgen voor een langere accuduur van je apparaten.

Goede router
De hamvraag is natuurlijk: hoe krijg je die wifi? Daar kan je router je bij helpen. Of liever gezegd: daar kan een router je bij helpen. Je kunt vrij eenvoudig een goede router vinden, zoals de NETGEAR Orbi RBK852. Dit Home Mesh wifi-systeem is een router en een satelliet, waardoor je een sterke verbinding kunt verwachten in je hele woning. Orbi kan je helpen aan een snelheid tot wel 6 Gbps.

Zo’n router kun je niet gratis krijgen na een telefoontje met je provider. Het setje van een router en een satelliet kost 799 euro, maar je kunt de 3-pack Orbi 13 al kopen vanaf 169 euro. Wat je natuurlijk kunt proberen is eens bellen met je werkgever. Als je uitlegt waar je last van hebt in je werk qua netwerkproblemen, dan kan die je misschien helpen. Nu we allemaal thuiswerken hebben we de afgelopen maanden druk ‘kantoortjes’ gebouwd thuis. Echter zal een nieuwe router niet iets zijn waar je aan hebt gedacht toen je tig keer in een bureaustoel plofte in de Scandinavische meubelwinkel.

Werknemer en werkgever aan de slag
Een kwart van de thuiswerkers verwacht dat de werkgever tenminste een financiële bijdrage levert voor een beter netwerksysteem. Zeker nu het erop lijkt dat we nog niet in groten getale richting kantoor kunnen gaan, is de thuiswerkplek steeds belangrijker. Netwerkspecialist NETGEAR deed er onderzoek naar en daaruit blijkt dat 9 procent van de thuiswerkers tot nu toe een financiële bijdrage van de werkgever kreeg om specifiek het netwerksysteem te verbeteren. Daarnaast heeft een kwart van de werknemers wel vast een monitor van werk meegenomen.

Hoewel dat een best aantal mensen is, lijkt het erop dat werkgevers onvoldoende doen om werknemers te helpen bij het creëren van een prettige werkplek in hun eigen woning. Dat gaat niet alleen om een stoel of een bureau, maar ook een netwerkverbinding en een monitor. In ieder geval ziet NETGEAR de verkopen van die bovengenoemde Orbi al flink stijgen. En die wordt veelvuldig gebruikt om bijvoorbeeld op de veilige verbinding van de werkgever te komen: 44 procent van de thuiswerkers gebruikt een VPN-verbinding, maar hoe goed die is, dat valt te betwijfelen, zolang nog niet iedereen over is op wifi 6.